BRANNKONSEPT
Et brannkonsept er en skriftlig rapport som oppsummerer bygningens brannsikkerhetsnivå. I tillegg til rapportens oppsummering, så utarbeides branntegninger som viser krav til ytelser.
Vi har under en forenklet oppsummering over hva som ligger til grunn for et brannkonsept.
Brannkonsept – presentasjon av branntekniske forhold
Et brannkonsept skal inneholde en vurdering alle relevante branntekniske forhold ved bygningen. Det bør bestå av en egen rapport og inneholde branntekniske tegninger.
Hovedtrekkene som vises i rapporten er:
-
- Beskrivelse av virksomheten
- Forutsatt antall personer i bygningen
- Plassering i risikoklasse
- Oversikt over arealer og antall etasjer
- Brannklasse
- Brannenergi i bygningen og i løs innredning
- Forutsatt innsats fra brannvesen
Det er nok å beskrive hovedtrekkene i brannkonseptet. Beskrivelsen bør redigeres i overensstemmelse med delområdene i TEK17. Delområdene er:
-
- Bæreevne og stabilitet ved brann og eksplosjon
- Tiltak mot antennelse, utvikling og spredning av brann og røyk
- Tilrettelegging for rømning og redning
- Tilrettelegging for slokking
Brannkonsept – branntekniske tegninger
For å få god oversikt over de branntekniske hovedprinsippene lages det egne branntekniske tegninger. Dette kan gjenre tegnes på arkitektens planskisser, slik at all den branntekniske informasjon kommer tydelig fram.
Situasjonsplanen bør angi tilgjengelighet/atkomst for brannvesenet fram til bygningen, eventuelt hovedangrepsvei, atkomst rundt bygningen, brannkummer/-hydranter og eventuell oppstillingsplass for vindusredning.
På plan- og snitt-tegninger bør det som et minimum være markert rømningsveier og brannskiller, for eksempel med grønt for rømningsveier og rødt for brannskiller.
Når det lages enkle branntekniske tegninger blir man nødt til å tenke igjennom hvordan både bygget og evakueringen av den vil fungerer ved en brann. Tegningene hjelper til å avdekke problematiske forhold. De er også nyttige i kontakten med myndighetene og senere som dokumentasjon av de branntekniske forholdene.
Brannkonsept – Inndeling i risikoklasse og brannklasse
En bygning plasseres i brannklasse 1, 2, 3 eller 4 basert på bygningens bruk (risikoklasse) og antall etasjer.
Risikoklasser
Klassifiseringen av et bygg er delt inn i seks risikoklasser (RKL). Det som avgjør risikoklassen er:
- Er bygget beregnet for kun sporadisk personopphold?
- Kjenner personene i bygget rømningsforholdene og kan bringe seg selv i sikkerhet ved brann?
- Er bygningen beregnet til overnatting?
- Medfører virksomheten i bygningen liten eller stor brannfare
Brannklasser
Brannklasse (BKL) blir bestemt ut fra hvilke skadelige konsekvenser en brann i bygningen kan få. Brannklassen blir regnet ut fra risikoklasse og antall etasjer i bygget.
Bygninger som har virksomheter i forskjellige risikoklasser kan også ha ulike brannklasser. I et slikt tilfelle skal en etasje eller deler av en etasje ha minimum like høy brannklasse som etasjen/delen over.
Brannkonsept – Utforming for rømning og for begrensning av brann
Oppdeling i brannseksjoner
Bygg eller grupper av bygninger skal deles opp i brannseksjoner og kan bestå av én bygning, en del av en bygning eller en gruppe mindre bygninger. Det gjøres for å forhindre spredning av brann ut over brannseksjonen den startet i, med den forutsatte slokkeinnsatsen fra brannvesenet. En grunn til at det deles opp i brannseksjoner for å hindre at en brann fører til store økonomiske eller materielle tap.
Brannkonsept – Oppdeling i brannceller
En branncelle er en avgrenset del av en bygning hvor en brann i løpet av en fastsatt tid kan utvikle seg uten å spre seg til andre deler av bygningen. Områder med ulik risiko for liv og helse eller ulik brannrisiko skal vanligvis være egne brannceller.
- Eksempler på dette kan være slik som:
-
- Boenheter
- Tekniske rom
- Grupper av rom som naturlig vil høre sammen
- Rom med vesentlig høyere brannenergi
- Rom hvor det er større sannsynlighet for brann enn resten av rommene i bygget.
Rømningsveier
Alle brannceller skal ha tilgang på rømningsvei til et sikkert sted. Hvis det ikke er mulig med rømningsvei direkte fra branncellen/branncellene, skal det være to uavhengige rømningsveier eller utganger til rømningsvei. I en boligblokk i risikoklasse 4 og med 8 etasjer, kan for eksempel disse to rømningsveiene bestå av et trapperom, samt ett vindu eller én balkong som er tilgjengelig for brannvesenet.
Nødvendig og tilgjengelig tid for rømning og redning
Den tiden som er tilgjengelig for rømning, skal – med en tilfredsstillende sikkerhetsmargin – være større enn den tiden som er nødvendig for rømning til sikkert sted.
Skilting, merking, ledesystem og nødlys
I bygg beregnet for et høyt persontall og bygg i risikoklasse 5 og 6 skal det være:
- Brannplan, som viser rømningsveier, slokkeutstyr mv.
- Merking av utstyr og utganger
- Ledesystem
- Nødlys for trygg avslutning av aktiviteter og trygg evakuering
Forebygging av utvendig brannspredning
For å forebygge brannspredning mellom brannceller i ulike plan (etasjer), må minst et av følgende punkter etablerers:
- Ha automatisk brannslokkeanlegg i bygningen
- Etablere kjølesone (vertikal avstand) mellom vinduer minst lik høyden til underliggende vindu, utført med brannmotstand minst E 30
- Utføre annenhver etasje med fasade med brannmotstand minst E 30
- Lage inntrukne fasadepartier på minst 1,2 m, eller utkragede bygningsdeler minst 1,2 m ut fra fasadelivet. Utkragede bygningsdeler må ha tilsvarende brannmotstand som etasjeskillere i den aktuelle brannklassen.
I tillegg må hele takflaten utføres som branncellebegrensende konstruksjon med mindre bygningen har automatisk slokkeanlegg.
Brannkonsept – Tiltaksklasse
Størrelsen på bygningen og bruken av den, avgjør hvilken tiltaksklasse brannprosjekteringen skal plasseres i. Det er 3 tiltaksklasser som bygningen kan plasseres i, der tiltaksklasse 1 er den
laveste klassen, og tiltaksklasse 3 er den høyeste klassen.
Penger å spare
Det er smart å foreta brannteknisk prosjektering på et tidlig stadium.
Tidligere det utarbeides et brannkonsept, enklere er det å implementere de branntekniske løsningene i den øvrige prosjekteringen av bygningen. Da kan du unngå dyre skreddersydde løsninger på tampen av prosjektet.
Hva vi kan tilby
Vi hjelper deg med brannprosjektering / brannkonsept i din byggesak til fast avtalt pris. Vi utarbeider brannkonsept som tilfredsstiller kravene i plan- og bygningsloven og brann- og eksplosjonsvernloven. I tillegg utarbeider vi branntegninger, samt erklærer ansvar overfor kommunen for fagområdet brann.
Vi tar på oss både små og store prosjekter; alt i fra små garasjer som står for nært nabobygninger, til store prosjekter i mange etasjer.
Vi kan være behjelpelig med:
- Utarbeidelse av brannkonsept
- Branntekniske tegninger (som viser ytelser, rømningsveier, med mer)
- Ansvarsrett overfor kommunen for fagområdet brannkonsept.
Vi hjelper deg med å finne de enkle og gode løsningene som ivaretar myndighetenes krav på en smidig måte. Vi tar på oss brannprosjektering over hele landet i tiltaksklasse 1 og 2.
Kontakt oss
Kontakt oss på post@oslobrannkonsult.no for en prisforespørsel, eller ring oss for en hyggelig prat på +47 48481914.
Les mer om brannprosjektering forklart på en enkel måte her.