Branntilsyn – branninspeksjon
Eldre bygg er som oftest mindre brannsikre enn nye bygg, da kravene til brannsikring var langt lavere før i tiden. Oppstår det en brann kan dette føre til at både liv og materielle verdier går tapt. For å sikre et nedre minimum av sikkerhetsnivå for alle eldre bygg pålegger lovverket at alle eldre bygninger skal oppgraderes til minimum 1985-nivå. Dette skjer ved at man får utarbeidet en brannteknisk tilstandsrapport av bygningen.
Krav til oppgradering – brannteknisk tilstandsrapport
Eieren av et byggverk har ansvar for å oppgradere sikkerhetsnivået i byggverket slik at det minst tilsvarer nivået som fremkommer av de samlede kravene gitt i byggeforskrift 15. november 1984 nr. 1892 (BF 85) eller senere byggeregler. Forskrift om brannforebygging (FOB) stiller krav til at eier av bygget dokumenterer, ved en tilstandsanalyse/tilstandsrapport, de forandringene som er gjort og hvilke tiltak som er satt i stand for å opprettholde dette. Vår branntekniske tilstandsvurdering oppfyller kravet som stilles til denne dokumentasjonen.
Oppgraderingskravet er et såkalt funksjonskrav. Det innebærer en overordnet målsetting om at brannsikkerheten oppgraderes til et nivå som er innenfor en praktisk og økonomisk forsvarlig ramme.
- For alle bygg oppført fram til 1985 kan målsettingen nås ved å:
- Følge de konkrete kravene i byggeforskrift 1985 (BF 85)
- ved bruk av analyse til å dokumentere at det samlede sikkerhetsnivået i BF 85 er oppfylt
- Eller ved en blandingsmodell der man bruker preaksepterte ytelser så langt de passer, og analyse på tiltak som avviker fra preaksepterte ytelser.
Som et eksempel vil det for en murgård fra slutten av 1800-tallet normalt sett ikke være mulig å følge de konkrete kravene i BF85, på grunn av svake etasjeskiller. Oppgraderingskravet tillater derfor såkalte tekniske bytter. Det vil si at ett sikkerhetstiltak kan byttes ut med et annet sikkerhetstiltak. For eksempel kan brannalarmanlegg og automatisk brannslokkeanlegg i noen tilfeller erstatte branncelleinndeling i en eldre bygård. Det forutsettes imidlertid at det samlede sikkerhetsnivået blir minst tilsvarende referansenivået (BF85).
Brann- og redningsetatens oppgave
Brann- og redningsetaten kommer ikke på branntilsyn for å kontrollere hele bygningen. De kommer for å ta stikkprøver for å bringe på det rene om byggverket har blitt oppgradert i henhold til nyere regelverk.
Hvis det blir funnet alvorlige mangler eller svakheter i bygget, så kan det gi dem en indikasjon på at det ikke har vært gjennomført en slik oppgradering som regelverket krever.
Branntekniske mangler ved branntilsyn
Under branntilsyn avdekker Brann- og redningsetaten branntekniske avvik i bygget, for eksempel ikke-fungerende branncellebegrensende bygningsdeler, mangel på godkjente rømningsveier, mangelfull brannvarsling, osv. Ettersom mangler som avdekkes ved tilsyn kun er stikkprøver, kan det også bety at det er flere og mer alvorlige mangler ved bygget. Da er det ikke nødvendigvis nok å bare utbedre de mangler som Brann- og redningsetaten har funnet, men det oppstår behov for at bygget kartlegges av kvalifiserte rådgivere.
Dersom det oppdages branntekniske mangler eller svakheter ved bygningen, så indikerer det at det ikke har blitt utført en brannteknisk tilstandsrapport av bygningen. I et slikt tilfelle er det viktig å påbegynne arbeidet med oppgradering av brannsikkerheten straks.
Branntilsynets tilbakemelding
Avdekker brann- og redningsetaten mangler vil de be om at det foretas en grundigere brannteknisk gjennomgang av bygningen innen en angitt tidsfrist. Typisk ordlyd i en slik tilbakemelding vil være:
“Eier har ikke sørget for og dokumentert at sikkerhetsnivået i hele byggverket er oppgradert slik at det minst tilsvarer nivået som fremkommer av de samlede kravene i byggeforskrift 15. november 1984 nr. 1892 (BF85) eller senere byggeregler.”
Om man ikke svarer innen fristen, risikerer man at det til slutt iverksettes en prosess som kan ende med vedtak om tvangsmulkt.
Eier er ansvarlig
Det er eier av bygningen sitt ansvar for at bygningen oppgraderes med tanke på brann.
Første steg ved oppgraderingen av brannsikkerheten kan gjøres ved å engasjere branntekniske rådgivere til å kartlegge den branntekniske tilstanden i bygården, og deretter utarbeide en fremdriftsplan som de sender inn til Brann- og redningsetaten innen den fristen som er satt.
Branninspeksjon
Vi hjelper deg med branninspeksjon. Våre hyggelige branninspektører gjør en grundig inspeksjon av hele bygget, og inspeksjonen ender i en tilstandsanalyse/statusrapport som beskriver brannsikkerhetsnivået og hva som bør utbedres. Det som inngår i en typisk branninspeksjon er:
- Inspeksjon – Inspeksjon av hele bygningen.
- Tilstandsrapport – Utarbeidelse av brannteknisk tilstandsrapport som oppsummerer funn fra inspeksjonen og gir oversikt over hvilke tiltak som bør/må iverksettes for at minimumskrav i byggeforskrift av 1985 kan vurderes som oppfylt.
- Handlingsplan – Utarbeidelse av forslag til en tidfestet handlingsplan, med anbefalt rekkefølge for utbedringer/tiltak.
- Internkontrollrutiner – Utarbeidelse av internkontrollrutiner som er tilpasset deres bygård.
Kontakt oss
Kontakt oss for en prisforespørsel enten ved å benytte kontaktskjemaet nederst på denne siden, på post@oslobrannkonsult.no, eller ring oss på +47 48481914.
Les mer om brannprosjektering her.